Tips bij bedrijfsovername.
Een bedrijf overnemen is een grote stap waar enorm veel bij komt kijken. Als verkopende ondernemer wilt u natuurlijk niets anders dan dat de overname goed verloopt. Als kopende partij wilt u het bedrijf succesvol kunnen runnen. Dit is waar Adcorporate om de hoek komt kijken. Bij ons kunt u altijd terecht voor bedrijfsovername advies op maat. Wij werken niet volgens een standaard aanpak, maar bieden specifieke begeleiding die afgestemd is op uw persoonlijke situatie.
Zorg voor een goede adviseur
Advies bij bedrijfsovername is belangrijk om een bestaand bedrijf succesvol over te nemen of te verkopen, daarom adviseren wij om te kiezen voor een goede adviseur. Een bedrijfsovername vereist een goede voorbereiding en moet goed georganiseerd zijn. Adcorporate zorgt voor advies bij bedrijfsovername op financieel en bedrijfseconomisch gebied. Daarnaast is het ‘managen’ van emoties ook een belangrijke taak voor ons als adviseur, met name bij een overname binnen de familie. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat partijen die zich niet laten bijstaan door een adviseur uiteindelijk een minder goede deal sluiten. Een adviseur kost natuurlijk geld, maar een goede adviseur verdient zijn geld meer dan terug én geeft rust in een spannend traject.
Contactformulier
Heeft u hulp nodig bij de overname van een bedrijf? Wij helpen u hier graag bij. Neem via onderstaand formulier contact met ons op.
Bedrijf overnemen tips
Door onze ervaring in het geven van bedrijfsovername advies weten wij als geen ander waar u op moet letten bij het kopen en verkopen van een bedrijf. Hieronder hebben wij de belangrijkste tips bij bedrijfsovername op een rijtje gezet. Voor aanvullend advies bij bedrijfsovername kunt u altijd bij ons terecht.
Tip 1: Een goede voorbereiding
Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar met een goede voorbereiding zorgt u ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan.
Tip 2: Begin weloverwogen aan het traject
Als u start met het traject, doe dit dan met volle overtuiging. Wanneer de koper of verkoper twijfelt, wordt dit vrijwel altijd waargenomen door de andere partij met als gevolg dat het proces vastloopt of gestaakt wordt. Kortom, bij twijfel niet doen.
Tip 3: Laat u niet gek maken door uw omgeving
U hoort misschien wel eens ‘succesverhalen’ of juist ‘horrorverhalen’ van anderen, maar laat u zich hier vooral niet gek door maken. Als zoekende ondernemer is het wel goed om 2 of 3 mensen te hebben die u bijstaan tijdens het proces.
Tip 4: Ben en blijf realistisch
In de praktijk komt het regelmatig voor dat kopers of verkopers verwachtingen ontwikkelen die niet waar te maken zijn. Dit kan het gevolg zijn van koop- of verkoopbereidheid, enthousiasme, gebrek aan ervaring of media-aandacht. Het bedrijfsovername advies is dus om realistisch te blijven.
Tip 5: ‘’Nee’’ is ook een antwoord
Ben erop voorbereid dat u ook ‘’nee’’ als antwoord kunt krijgen. Soms wijzigt het misschien in een voorzichtige ‘’ja’’, maar het kan ook een ‘’nee’’ blijven. Het incasseren van een afwijzing kan lastig zijn, maar zie het als een kans om er iets van te leren.
Tip 6: Laat de prijs niet leidend zijn
De prijs is een belangrijk aspect van de transactie, maar laat het niet leidend zijn. De voorwaarden en de klik met de kopende of verkopende partij zijn minstens net zo belangrijk.
Tip 7: Leef u in, in de rol van de tegenpartij
Tijdens de overname van een bedrijf heeft u te maken met twee partijen; de koper en de verkoper. Samen zult u eruit moeten komen, dus leef u daarom ook in, in de rol van de tegenpartij.
Tip 8: Volg uw gevoel
Bij de verkoop van een bedrijf, wilt u dat het in goede handen komt en als u een bedrijf koopt, wilt u het succesvol doorzetten. Vertrouwen is hierbij van groot belang, dus luister goed naar uw gevoel.
Tip 9: Laat u niet onder druk zetten
Tijdens onderhandelingen wil het nog wel eens gebeuren dat partijen druk op elkaar uitoefenen met tijdlimieten of bepaalde voorwaarden. Kijk van tijd tot tijd wat er werkelijk gebeurt en vraag bij uw adviseur voor bedrijfsovername advies.
Bedrijfsovernametraject
Het traject bij een overname komen verschillende fases aan bod. Gedurende die fases zijn er veel facetten waarbij een adviseur het juiste bedrijfsovername advies op maat kan verzorgen. Het bedrijfsovernametraject kunnen we opdelen in de volgende stappen:
- Bewustwording en oriëntatie: Over welke competenties moet de koper beschikken? En over welke competenties moet u zelf beschikken als u een bedrijf wilt overnemen. Dit is van essentieel belang om te weten voor een succesvolle overname.
- Informatie verzamelen: Dit spreekt voor zich, maar is erg belangrijk. Welke belanghebbenden zijn betrokken bij de overdracht? Wat koopt of verkoopt u daadwerkelijk? Aan welke eisen moet de (ver)koper doen? Uw adviseur kan u hierbij van het nodige bedrijfsovername advies voorzien.
- Voorbereiding: Na de eerste 2 stappen kunt u zich inhoudelijk voorbereiden. Breng als verkoper de opbrengsten in kaart. Als koper is het van belang uit te zoeken wat u zoekt in een bedrijf, waarom u een bedrijf wilt overnemen en wat u gaat toevoegen aan een bedrijf.
- Zoeken kandidaten: U moet in contact gebracht worden met potentiële kopers of verkopers. Naast het advies bij bedrijfsovername wat wij bieden, kunt u ook gebruik maken van het netwerk van Adcorporate.
- De onderhandelingen: De koper en verkoper moeten tot een deal komen. Hierbij zijn veel aspecten van belang. Denk aan het bedrijf, de markt, de toekomst, de prijs, maar ook de juridische verplichtingen, de betalingsstructuur en alle overige voorwaarden.
- Afronding: Ook de afronding is belangrijk. Denk hierbij aan due diligenceonderzoek, de financiering en de koopovereenkomst.