De 100 meest gestelde vragen bij bedrijfsoverdracht, vraag 100 van 100
Op 1 maart 2016 startte wij de reeks “De 100 meest gestelde vragen bij bedrijfsoverdracht” Deze 100ste blog geeft de tien belangrijkste tips bij bedrijfsovername. We kiezen voor de tien belangrijkste tips omdat het ondoenlijk is om alle 100 vragen samen te vatten. Dus deze laatste blog geeft de tien belangrijkste tips bij bedrijfsovername waarmee de reeks wordt afgesloten.
Tip 1: Een goede voorbereiding
Weet wat je te wachten staat. Door middel van de juiste voorbereiding zorg je er voor dat je niet verrast wordt. Door de 100 meest gestelde vragen te lezen krijg je een duidelijk beeld hoe een overnameproces loopt, welke onderwerpen mogelijk de revue in een overnametraject kunnen passeren.
Tip 2: Begin weloverwogen aan het traject
Voor zowel koop als verkoop van een bedrijf geldt: start met volle overtuiging aan het proces. Indien de koper of verkoper twijfels heeft zal dit nagenoeg altijd door de tegenpartij worden waargenomen waardoor het proces vastloopt of zelfs wordt gestaakt met als gevolg teleurstellingen en voor partijen een rekening voor gemaakte kosten. Belangrijk advies: bij twijfel, niet doen.
Tip 3: Laat je niet gek maken door je omgeving
In de praktijk zien we dat ondernemers zoekende zijn in het proces van bedrijfsoverdracht. Het is goed om 2 of 3 mensen te hebben die je bijstaan in het proces. Dit kunnen familieleden zijn, je accountant of andere ervaringsdeskundigen. En sluit je af voor de “succesverhalen” of “horrorverhalen” van anderen, dit is veelal niet op waarheid gebaseerd.
Tip 4: Ben en blijf realistisch
Door enthousiasme, koop- of verkoopbereidheid, door gebrek aan ervaring of door media-aandacht voor gedane deals komt het in de praktijk voor dat kopers/verkopers verwachtingen ontwikkelen die niet waar te maken zijn. Om teleurstellingen te voorkomen is het zaak om realistisch te blijven. Dit kan door te klankenborden met je partner of adviseur. Je overname-adviseur dient te waken voor niet realistische verwachtingen en deze tijdig bij te sturen.
Tip 5: “Nee” is ook een antwoord
In een koop/verkooptraject dienen koper en verkoper er op voorbereid te zijn dat zij ook “nee” als een antwoord kunnen geven of als antwoord kunnen krijgen. Soms is het antwoord nee en wijzigt het in misschien of naar een voorzichtige ja. En soms is een antwoord nee en blijft het zo. Hou daar rekening mee. Het incasseren van een afwijzing kan lastig zijn maar het geeft ook een kans om er iets van te leren voor een volgend traject.
Tip 6: Laat prijs niet leidend zijn
Prijs is een belangrijk aspect van de transactie. Even zo belangrijk zijn de voorwaarden. En de achtergrond en plannen van de kopende partij. Soms is het voor de transactie beter om de prijs niet leidend te laten zijn. Het resultaat van de transactie dient in zijn geheel bekeken te worden (en prijs is daar een onderdeel van), zo ook de match en “klik” met de kopende partij. Staar je niet blind op de prijs, kijk naar de transactie als geheel.
Tip 7: Leef je in, in de rol van de tegenpartij
Overnametrajecten kun je vergelijken met leren stijldansen. Stijldansen doe je namelijk altijd met z’n tweeën, net zoals bij een transactie. Waar je bij stijldansen met je danspartner zoekt naar het juiste tempo en maatvoering doe je dit ook in een overname. Je inleven in de ander helpt om het juiste danstempo te vinden en tot de beste resultaten te komen.
Tip 8: Volg je gevoel
Bij bedrijfsoverdracht is vertrouwen een belangrijk goed. Als je je bedrijf verkoopt wil je dat het in goede handen terecht komt. Als je een bedrijf koopt is het van belang om het bedrijf zo goed mogelijk kunt voortzetten. Gevoel is daarbij van essentieel belang. Zowel voor verkoper als koper geldt: blijf dichtbij jezelf en luister naar je gevoel.
Tip 9: Laat je niet onder druk zetten
In onderhandelingen wil het in de praktijk gebeuren dat partijen druk op elkaar uitoefenen door tijdslimieten te stellen of andere onderhandelingsvoorwaarden op te voeren. Het is daarom van belang om van tijd tot tijd met een afstand naar het proces te kijken om te zien wat er werkelijk gebeurt. Laat je niet van de wijs brengen door onderhandelingstechnieken of je op welke manier dan ook onder druk zetten. Zorg dat je je kaders helder hebt en communiceer met je adviseur.
Tip 10: Zorg voor een goede overnameadviseur
Het klinkt als preken voor eigen parochie maar wij ervaren dagelijks dat partijen die zich niet laten bijstaan door een adviseur uiteindelijk een minder goede deal doen. Dit minder goed kan zich in verschillende vormen voordoen. Bijvoorbeeld een te lage of te hoge prijs, onduidelijke afspraken over earn-outs, of onduidelijkheid over garanties en gestelde zekerheden. Uiteindelijk kost een adviseur geld. Maar een goede adviseur verdient zijn geld meer dan terug. En geeft rust in spannende tijden.