Het proces van het kopen van een bedrijf is vaak langdurig en complex, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn. Daarom zijn hier 10 stappen om gemakkelijk een bedrijf te kopen.
Identificeer de sector, waarin u wilt zitten
De eerste stap van een bedrijfsaankoop is bepalen naar wat voor type bedrijf u op zoek bent. Dit begint met de algemene beslissing van het kiezen van de sector waarin u wilt zitten. Doe onderzoek naar de verwachtingen van deze sector op lange termijn, voordat u verder gaat. Let hierbij vooral op juridische problemen, veranderingen in het reglement en de locale concurrentie in deze sector. Vakbladen en nieuwsbrieven zijn een goede start – zij bieden de meningen van experts over de vooruitzichten van uw gekozen bedrijf.
Zoek een geschikt bedrijf voor de overname
Nu u een brede kennis hebt van de markt, is de volgende move logischerwijs om een geschikt, specifiek bedrijf te vinden voor de bedrijfsovername. Bedenk van te voren alvast de ideale grootte en locatie, het budget en de jaarlijkse omzet en het allerbelangrijkste, of u wel het gevoel hebt dat u er een succes van kunt maken. Ga nu op zoek naar een bedrijf dat voldoet aan deze criteria. Denk hierbij aan bedrijven die niet actief naar een koper op zoek zijn, maar wel het advies gekregen hebben te verkopen. Elk bedrijf heeft zijn prijs en het indienen van een ongevraagd bod kan de eigenaren overtuigen dat het het juiste moment is voor de verkoop. Beloof geen deal die u niet kan waarmaken, alleen om de onderhandelingen op gang te brengen. Een proffesionele makelaar kan namens u opgedragen zijn de gesprekken discreet te beginnen en helpen met het opstellen van wederzijds aangename voorwaarden.
Onderzoek
Voordat u de experts inbrengt, kunt u zelf ook een klein onderzoek doen. Doe alsof u een klant bent om de service mee te maken uit de eerste hand, terwijl u ook met het bedrijf werkt om naar de financiën te kijken. Deze positie van vertrouwen en voorrecht kan niet worden misbruikt en u zult zeer waarschijnlijk een contract van vertrouwelijkheid moeten ondertekenen, voordat u toegang krijgt tot gevoelige bedrijfsgegevens.
Open onderhandelingen
Op dit punt van de aankoop hebt u een beter beeld van het gewilde bedrijf en de sector waarin deze opereert. Met deze informatie kunt u beginnen met praten met de huidige eigenaren en samen werken aan een deal, waar alle partijen tevreden mee kunnen zijn. Een van de eerste punten van de onderhandeling zal de prijs zijn, na een voorafgaande waardebepaling. U hoeft u nu niet druk te maken of uw eerdere aanbiedingen juridisch bindend zijn – dat zijn ze niet.
Evalueer het bedrijf
De waardebepalingsfase van het kopen van een bedrijf is misschien wel het meest essentieel in het verzekeren van een succesvolle overdracht. De aanpak die u moet gebruiken zal afhankelijk van het type bedrijf dat u koopt. De activa zullen vaak de grootte van de waardebepaling uitmaken, van de waarde van het land en onroerend goed tot de machines en de apparatuur. Hoewel, terwijl deze dingen vrij makkelijk te taxeren zijn, moet u het belang van de omzet, de winstgevendheid en lopende contracten niet over het hoofd zien. U kunt ook een gespecialiseerde accountant inbrengen, zodat u voorzien bent van de mening van een expert over het gevraagde kapitaal.
Akkoord op hoofdlijnen
Het akkoord op hoofdlijnen of de intentieverklaring is, hoewel het niet juridisch bindend is, toch een belangrijke en nuttige fase in het onderhandelproces. De belangrijkste elementen van de overname van het bedrijf worden hier namelijk in vast gelegd. De betaling, verantwoordelijkheden, periodes van vertrouwelijkheid, etc. worden allemaal vastgelegd in de intentieverklaring op een punt van de onderhandelingen, waarop elke partij nog steeds vrij is om weg te lopen. Het meest belangrijk is dat het akkoord op hoofdlijnen werkt als een tijdschema met als doel voltooiing: aan elke partij worden de deadlines voor elke stap van de deal voorgelegd.
Due Diligence
Op dit punt van het hele proces bent u helemaal bekend met al de aspecten van de verkoop en u zou een duidelijk beeld moeten hebben van hoe de rest van het proces zou moeten verlopen. Nadat u reeds uw eigen informele due diligence onderzoek hebt ondernomen in de vroegere fases van de aankoop, kunt u nu de hulp inroepen van de professionals, die een wat meer complete analyse kunnen geven van de rekeningen, praktijken en dag tot dag operaties van het bedrijf. Hoewel u geen risico’s wilt nemen door het verlagen van de kosten in deze belangrijke periode, moet u onthouden binnen het budget te blijven en uw uitgaven te beperken tot een verstandige verhouding tot de totale aankoop: zo moet u bijvoorbeeld niet tienduizenden euro’s uit gaan geven aan accountants en advocaten voor een bedrijf dat maar honderdduizend euro waar is.
Het Koopcontract
De voltooiing van het koopcontract geeft de sluitingsfase van het aankoop proces aan. Nadat het akkoord op hoofdlijnen is uiteengezet in brede, niet-juridisch bindende voorwaarden zal een overzicht van de aankoop, uw Koopcontract, beide partijen hun juridische verplichtingen geven voor het voltooien van de verkoop.
De betaling
U zult verschillende opties hebben om te betalen voor uw nieuwe aankoop, afhankelijk van de grootte en schaal van uw aankoop. Zo kan een grotere fusie van multinationals gaan over een complexe financiering uit meerdere bronnen. Voor een kleinere schaal buy-out is het de meest voorkomende methode om een eenvoudige betaling te doen. De financiering kan komen van particuliere middelen, beleggers, banken, etc. Soms zien de huidige eigenaren af van volledige controle van hun bedrijf bij de verkoop, maar nemen ze alleen een percentage van het hele bedrag en houden ze een paar lopende aandelen.
Voltooiing
Nu de laatste documenten compleet zijn, de contracten getekend zijn en de betalingsovereenkomst geplaatst is, hebt u uw nieuwste bedrijfsaankoop afgerond. Hoewel deze tiende en laatste stap soms erg langdurig kan lijken en de werklast onovertrefbaar kan voelen, zal alles uiteindelijk toch op zijn plek komen. Zelfs de moeilijkste onderhandelingen kunnen tot een positieve uitkomst komen!
Gefeliciteerd, u hebt een bedrijf gekocht!